Αν και έχουμε ταυτίσει τον καρκίνο του μαστού ως μία πάθηση που «πλήττει» συνήθως τις γυναίκες, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες. Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες έχει αρκετά μικρή συχνότητα εμφάνισης και υπολογίζεται σε λιγότερο από 1%. Είναι συχνότερος σε άνδρες με ηλικία γύρω στα 60 έτη.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στους άνδρες κατά κύριο λόγο η γενετική προδιάθεση και η παρουσία μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2. Το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό καθώς και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα κλπ μπορούν επίσης να επηρεάσουν. Η λήψη ορμονών και η αυξημένη παρουσία οιστρογόνων συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στους άνδρες.
Η κλινική εικόνα ανδρών με καρκίνο του μαστού είναι πολύ όμοια με αυτή των γυναικών. Άνδρες που εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθούν εξειδικευμένο χειρουργό μαστού για τη διερεύνηση του προβλήματος:
- Ανεστραμμένη θηλή, δηλαδή όταν η θηλή στρέφεται προς τα μέσα
- Εξάνθημα ή πληγή γύρω από τη θηλή που δεν υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου ή σημαντική αλλαγή στην υφή του στήθους σε μεμονωμένο σημείο
- Έκκριση υγρού από την θηλή, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ειδικά κιόλας όταν συνοδεύεται και από αίμα
- Πρήξιμο (οίδημα) στη θηλή ήταν η περιβάλλουσα περιοχή της θηλής είναι κόκκινη ή διογκωμένη
- Εικόνα «ξεφλουδίσματος» κοντά στη θηλή
Για όλα τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε ιατρό ώστε να αποκλειστούν άλλες δερματικές παθήσεις ή παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια κλινική εικόνα.
Η διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση ανδρών με καρκίνο του μαστού είναι ίδια με αυτή των γυναικών περιλαμβάνοντας μαστογραφία, υπέρηχο, κλινική εξέταση και σε περίπτωση ύποπτων ευρυμάτων στερεοτακτική βιοψία. Αντίστοιχα με των γυναικών είναι και οι θεραπευτικές και χειρουργικές επιλογές που ακολουθούνται και τον καρκίνο του μαστού στον άνδρα