Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Τρόπος ζωής

Καρκίνος μαστού και τρόπος ζωής, συνδέονται μεταξύ τους;

Ο τρόπος ζωής που ακολουθεί κάθε γυναίκα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Αν και η αιτία εμφάνισης καρκίνου μαστού δεν έχει εξακριβωθεί έχουν όμως τεκμηριωθεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και συμβάλλουν στην πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου μαστού.

Η παρουσία των παρακάτω παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής δεν συνεπάγεται απαραίτητα την ανάπτυξη καρκίνου μαστού ωστόσο μπορεί να συνετέλουν στην ανάπτυξή του και είναι παράγοντες που μπορεί η κάθε γυναίκα να επηρεάσει με τις επιλογές της.

τρόπος ζωής καρκίνος μαστού
Συγκεκριμένα αυτοί οι παράγοντες είναι:

Κάπνισμα: Έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας


Αλκοόλ: Η καθημερινή χρήση αλκοόλ επηρεάζει το μαστό γιατί αυξάνει τη συγκέντρωση οιστρογόνων στο αίμα. Δυο ποτήρια αλκοόλ αυξάνουν κατά 30% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού


Διατροφή: Τροφές πλούσιες σε ζωικά λιπαρά και ζάχαρη και χαμηλές σε φυτικές ίνες σχετίζονται με αυξημένο ποσοστό εμφάνισης κακοήθειας.


Παχυσαρκία: Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Ως εκ τούτου έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού, διπλάσια πιθανότητα υποτροπής σε περίπτωση που νόσησαν από καρκίνο του μαστού και διπλάσια πιθανότητα θανάτου κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους σε περίπτωση που νοσούν.


Άσκηση: Η συστηματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού, συγκεκριμένα 2,5 ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνουν κατά 40%την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού.