Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Ινοκυστική μαστοπάθεια

Ινοκυστική μαστοπάθεια: 

Η ινοκυστική μαστοπάθεια αφορά 6 στις 10 γυναίκες, πρόκειται για καλοήθη αλλοίωση του μαστού για την οποία δεν απαιτούνται ειδικές θεραπείες.

Τι είναι είναι η ινοκυστική μαστοπάθεια;

Είναι μια καλοήθης κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία στον ιστό του μαστού, οζιδίων που αποτελούνται από μικροκύστεις και ινώδεις περιοχές.

Η ινοκυστική μαστοπάθεια είναι μέρος των δυσπλασιών του μαστού. Εκδηλώνεται πρωτίστως σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (κάτω των 50 ετών) ενώ σπάνια εμφανίζονται ινοκυστικές αλλαγές σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, εκτός και εάν υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία.


Ποια είναι τα αίτια της μαστοπάθειας;

Η ινοκυστική μαστοπάθεια θεωρείται μια σχεδόν φυσιολογική κατάσταση.

Οι γυναίκες με πυκνό μαστό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ινοκυστικών αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στις ορμονικές διακυμάνσεις (αλλαγές στην ορμονική ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και προγεστερόνης), στις διάφορες φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου καθώς και σε άλλες ορμόνες όπως η προλακτίνη, η ινσουλίνη και οι θυρεοειδικές ορμόνες που έχουν σημαντική επίδραση στο μαστικό αδένα. Επιπλέον ο ίδιος ο μαστός παράγει ορμονικά προϊόντα από τα αδενικά και λιπώδη κύτταρα του που αποστέλλονται σε κοντινά κύτταρα του μαστού και επίσης αυξάνουν την επίδραση των ορμονών στον αδένα.


Συμπτώματα – Πως να αναγνωρίσετε την ινοκυστική μαστοπάθεια

Παρόλο που πολλές γυναίκες με ινοκυστικό μαστό δεν έχουν συμπτώματα, μερικές εμφανίζουν πόνο στο στήθος, ευαισθησία και εξογκώματα, ειδικά στο άνω εξωτερικό μέρος του μαστού και ιδιαίτερα λίγο πριν την έμμηνο ρύση.

Τα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την ινοκυστική νόσο περιλαμβάνουν

  • αίσθημα βάρους στο μαστό
  • πόνο στο μαστό με αντανάκλαση στο χέρι
  • ψηλαφητά ογκίδια (αύξηση μεγέθους ή αριθμού οζιδίων)

Τα συμπτώματα αυτά είναι εντονότερα πριν την έμμηνο ρύση και μπορεί να διαρκέσουν έως και ένα μήνα. Είναι πολύ σημαντικό αν εντοπίσετε ανάλογα συμπτώματα να απευθυνθείτε στον χειρουργό μαστού σας για να εξεταστεί κατά πόσο αφορούν την ινοκυστική μαστοπάθεια και όχι κάποια άλλη πάθηση του μαστού.


Πρόληψη

Η ινοκυστική μαστοπάθεια δεν μπορεί να προληφθεί.

Δεν υπάρχει κατάλληλη δίαιτα για το σκοπό αυτό, ωστόσο μελέτες αναφέρουν ότι ο περιορισμός πρόσληψης καφεΐνης (καφές, τσάι, σοκολάτας, αναψυκτικών) και λίπους μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.


Διάγνωση

Η διάγνωση της ινοκυστικής μαστοπάθεας μπορεί να πραγματοποιηθεί με κλινική εξέταση και με τις απεικονιστικές μεθόδους του μαστού, δηλαδή:

  1. Υπερηχογράφημα
  2. Μαστογραφία
  3. Παρακέντηση με λεπτή ή κόπτουσα βελόνη(με καθοδήγηση από υπέρηχο)σε περίπτωση υποψίας κακοήθειας.

Θεραπεία για την ινοκυστική μαστοπάθεια

Η ινοκυστική μαστοπάθεια δεν απαιτεί ειδική θεραπεία.
Μπορούν να χορηγηθούν παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη από το στόμα για ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Ορισμένες φορές συστήνονται προϊόντα με βάση την προγεστερόνη σε μορφή γέλης (τζελ) για τοπική εφαρμογή.

Η ινοκυστική μαστοπάθεια σχετίζεται με τον καρκίνο μαστού;

Η ινοκυστική νόσος δεν είναι μια προκαρκινική αλλοίωση του μαστού, δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου ούτε αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού.

Η στατιστική εκτίμηση κινδύνου για κάθε γυναίκα απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση όλων των παραγόντων που αφορούν τη γυναίκα όπως ο μικροσκοπικός τύπος της ινοκυστικής πάθησης, το οικογενειακό και ατομικό της ιστορικό, η παρουσία ενός ή περισσότερων κληρονομούμενων γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού κ.α.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ενημερώνετε το γιατρό σας για τυχόν νέα ευρήματα, αλλαγές ή πόνο στο μαστό που επιμένει ώστε να κρατάτε υπό έλεγχο τυχόν επιπλοκές.

Έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού εκτίμησης; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ