Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα

Τι είναι το φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα

Το φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα αποτελεί την κακοήθης μορφή του φυλλοειδούς όγκου (καλοήθης ινοεπιθηλιακός όγκος, αποτελούν το 20% των φυλλοειδών όγκων ενώ συμπεριφέρονται σαν σαρκώματα.


Συμπτώματα

Το φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα εντοπίζεται συνήθως ως ένας  ψηλαφητός όγκος μαστού ο οποίος αναπτύσσεται ταχέως. Αν παρατηρήσετε κάποιον τέτοιο όγκο στο μαστό σας είναι σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα εξειδικευμένο μαστολόγο / χειρουργό μαστού.


Διάγνωση 

Από τη στιγμή που θα εντοπίσετε κάποιο ύποπτο όγκο θα πρέπει να ακολουθήσει:

  • Κλινική εξέταση
  • Μαστογραφία
  • Υπερηχος
  • Μαγνητική μαστών
  • Βιοψία δια κόπτουσας βελόνης

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για το φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα;

Στο φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα η χειρουργική αφαίρεση είναι η θεραπεία εκλογής. Είναι βασική η εκτομή (αφαίρεση) του όγκου εξασφαλίζοντας υγιή όρια (δηλαδή να αφαιρεθεί και υγιής ιστός γύρω από τη βλάβη) δεδομένου ότι το ποσοστό υποτροπής είναι αυξημένο (συνήθως στο δέρμα ή το θώρακα)

Ανάλογα με το μέγεθος του όγκου και του μαστού πραγματοποιείται ογκεκτομή ή μαστεκτομή. Π μαστολόγος / χειρουργός μαστού σας θα εκτιμήσει την κατάστασή σας και θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο.

Σημαντικό είναι ότι το φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα μεθίσταται αιματογενώς στα οστά, στους πνεύμονες και στο ήπαρ και όχι στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Δεν χρήζει περαιτέρω θεραπεία με ακτινοθεραπεία / χημειοθεραπεία / ορμονοθεραπεία.


Έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού εκτίμησης; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ