Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Λιπονέκρωση

Τι είναι η λιπονέκρωση;

Η λιπονέκρωση είναι μια καλοήθης κατάσταση στον μαστό που εμφανίζεται συχνότερα σαν αποτέλεσμα τραυματισμού του μαστού (χτύπημα κλπ) ή μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση.

Συχνά οι γυναίκες που εμφανίζουν λιπονέκρωση μπορεί να εντοπίσουν στον μαστό τους ένα ψηλαφητό ογκίδιο το οποίο πιθανό να δημιουργήσει σκέψεις για καρκίνο του μαστού. Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι η εν λόγω πάθηση είναι καλοήθης και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, εφόσον έχει γίνει σωστή διάγνωση και έλεγχος από εξειδικευμένο και έμπειρο μαστολόγος / χειρουργό μαστού.


Πως γίνεται η  διάγνωση;

Όπως προαναφέρθηκε είναι πολύ σημαντικό να γίνει ο απεικονιστικός και μαστογραφικός έλεγχος από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό μαστού για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο “παρερμηνείας” της πάθησης με καρκίνο του μαστού. Η σωστή διάγνωση περιλαμβάνει:

  • Κλινική εξέταση. Η λιπονέκρωση κατά την κλινική εξέταση μιμείται την κακοήθεια
  • Μαστογραφία. Η μαστογραφία συνεισφέρει σημαντικά στον διαχωρισμό της λιπονέκρωσης με την ύπαρξη κακοήθειας καθώς θα εντοπιστούν χαρακτηριστικές αποτιτανώσεις που κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε περίπτωση καρκίνου του μαστού. Σε συνδυασμό με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού (ύπαρξη πρόσφατων ατυχημάτων, τραυματισμών ή χειρουργείων στον μαστό) ο ιατρός σας θα είναι σε θέση να σας καθησυχάσει και να σας ενημερώσει αν θα χρειαστεί βιοψία ή όχι
  • Υπερηχογράφημα
  • Βιοψία. Ο ιατρός σας είναι πιθανό να σας συστήσει να πραγματοποιήσετε βιοψία, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για εύρημα σε περιοχή προηγηθείσας επέμβασης για κακοήθεια μαστού.

Θεραπεία

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν γίνει σωστά η διάγνωση και εντοπιστεί λιπονέκρωση τότε δεν είναι απαραίτητη η εκτομή ή πραγματοποίηση επέμβασης και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η εν λόγω πάθηση είναι καλοήθης και δεν συνεπάγεται αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο μαστού.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχό σας προκύψει το συγκεκριμένο εύρημα και σας προτείνουν άμεσα επέμβαση θα ήταν φρόνιμο να λάβετε μία δεύτερη γνώμη.


Έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού εκτίμησης; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ