Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία εκδηλώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την εφηβική περίοδο των ανδρών όπου υπάρχει αυξημένη ποσότητα οιστρογόνων έως ότου αρχίσει η αύξηση της παραγωγής ανδρογόνων από τους όρχεις του άνδρα. Η γυναικομαστία κατά αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει έως και 24 μήνες και να υποχωρήσει εντελώς από μόνη της χωρίς να απαιτείται καμία απολύτως θεραπεία. 

Η αυξημένη συγκέντρωση οιστρογόνων είναι σημαντικός παράγοντας εμφάνισης γυναικομαστίας μετά την εφηβική ηλικία. Μπορεί να προκληθεί από την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή ουσιών με αντιανδρογονική δράση.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η εναπόθεση λίπους στην περιοχή. Στην τελευταία περίπτωση αναφερόμαστε με τον όρο ψευδογυναικομαστία. Στις περιπτώσεις που το αίτιο του προβλήματος είναι γνωστό γίνεται αντιμετώπιση με την θεραπεία του παράγοντα που προκαλεί την αύξηση του στήθους. Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι μεγάλο και εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του στήθους σε συνδυασμό με πλαστική.