Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Αμάρτωμα μαστού 

Τι είναι το αμάρτωμα μαστού;

Το αμάρτωμα μαστού ή αλλιώς αδενολίπωμα ή ινοαδενολίπωμα είναι ένας σπάνιος καλοήθης όγκος του  μαστού (0,1% και 0,7%) που συνήθως εμφανίζεται  σε γυναίκες στην τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Αποτελείται από ινώδη, αδενικό, λιπώδη ιστό, ψευδοαγγειωματώδη υπερπλασία ή υαλώδη χόνδρο, τα οποία είναι οργανωμένα ακανόνιστα.

Τα κύτταρα των αμαρτωμάτων εκφράζουν υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης ως εκ τούτου μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένες διαστάσεις στην εφηβεία ή στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό όπου τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι αυξημένα. Το μέγεθος τους ποικίλλει από 1 έως 8 εκ.


Συμπτώματα – πως αναγνωρίζεται το αμάρτωμα μαστού

Το αμάρτωμα μαστού μπορεί να εμφανιστεί σαν ψηλαφητό εύρημα του μαστού ή σαν τυχαίο εύρημα στον απεικονιστικό έλεγχο στο στήθος. Κλινικά εμφανίζεται ως καλά οριοθετημένη ανώδυνη μάζα.


Διάγνωση

  • Κλινική εξέταση
  • Λήψη ιστορικού

Η ακριβής αιτία που δημιουργείται ένα αμάρτωμα μαστού είναι ασαφής αλλά έχουν εντοπιστεί σχετικές γονιδιακές μεταλλάξεις. Μπορεί λοιπόν να εμφανιστούν στο σύνδρομο πολλαπλών αμαρτωμάτων γνωστή ως Νόσο Cowden που χαρακτηρίζεται από μετάλλαξη του γονιδίου PTEN.

Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου Cowden περιλαμβάνουν βλεννογονοδερματικές βλάβες, αγγειακές ανωμαλίες, άλλες καλοήθειες του μαστού, του θυρεοειδούς, του ενδομητρίου, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, διανοητική αναπηρία ή άλλους μη καρκινικούς όγκους του εγκεφάλου.

Η συσχέτιση τους με τη νόσο Cowden θέτει τους ασθενείς σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού, θυρεοειδούς και ενδομητρίου.

Η λήψη ενός σωστού ιστορικού και η προσεκτική κλινική εξέταση είναι αναγκαία και επιτρέπει τη σωστή αξιολόγηση και ταξινόμηση κάθε ευρήματος του μαστού.

  • Μαστογραφία
  • Υπερηχογράφημα
  • Βιοψία με κόπτουσα βελόνη (core biopsy) – Δεδομένου ότι σπάνια το αμάρτωμα μαστού μπορεί να αναπτυχθεί ταυτόχρονα με μια κακοήθεια.
  • Μαγνητική μαστών (εάν κρίνεται απαραίτητη από το θεράποντα ιατρό)

Θεραπεία

Το αμάρτωμα μαστού χρήζει παρακολούθησης. Σε περίπτωση αλλαγής της μορφολογίας και του μεγέθους του είναι αναγκαία η βιοψία για περαιτέρω ταυτοποίηση.

Η χειρουργική εξαίρεση δεν είναι υποχρεωτική και πραγματοποιείται σε περίπτωση που το μέγεθος του προκαλεί έντονη ενόχληση ή παραμόρφωση του μαστού.


Έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού εκτίμησης; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ