Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Λοβιακό καρκίνωμα (LCIS)

Τι είναι το λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS);

Πριν αναφέρουμε τι είναι το λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) είναι σημαντικό να εξηγήσουμε συνοπτικά τη δομή του μαστού για να καταλάβουμε καλύτερα πως δημιουργείται το λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS).

Ο μαστός αποτελείται από μικρές δομές που ονομάζονται αδένες που είναι οργανωμένοι σε ομάδες που ονομάζονται λόβια. Κάτω από ορισμένες συνθήκες αυτοί οι αδένες μπορεί να παράγουν γάλα, το οποίο μεταφέρεται στη θηλή μέσω μιας σειράς μικρών αγωγών που ονομάζονται γαλακτοφόροι πόροι.

Το εσωτερικό τόσο των αδένων όσο και των πόρων έχει μία επένδυση από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται επιθηλιακά κύτταρα, που σχηματίζουν ένα φράγμα που ονομάζεται επιθήλιο.

Ο ιστός που περιβάλει τους αδένες και τους πόρους ονομάζεται στρώμα και περιέχει μακριά λεπτά κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες.

Το λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) είναι μια μη καρκινική νόσος του μαστού. 


Σχετίζεται με καρκίνο του μαστού;

To λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) είναι μία μη καρκινική νόσος ωστόσο θεωρείται μια πάθηση υψηλού κινδύνου, σχετίζεται δηλαδή με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού με την πάροδο του χρόνου. Υπολογίζεται ότι αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 20% με 35% δια βίου για τις γυναίκες που θα διαγνωστούν με λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS).

Οι δύο τύποι καρκίνου μαστού που σχετίζονται με το LCIS είναι το πορογενές διηθητικό καρκίνωμα και το λοβιακό διηθητικό καρκίνωμα.

Ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για τους δυο μαστούς και όχι μόνο για το μαστό που διαγιγνώσκεται με LCIS.


Συμπτώματα

Δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για τυχαίο εύρημα σε βιοψία το λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) δεν εμφανίζει τυπικά συμπτώματα.


Διάγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζεται κλινικά ή μαστογραφικά παρά μόνο σαν τυχαίο εύρημα στην ιστολογική εξέταση που πραγματοποιήθηκε σε κάποιο ύποπτο εύρημα.


Θεραπεία για το λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS)

Στο λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) εφόσον όπως προαναφέρθηκε δεν πρόκειται για καρκίνο μαστού, αλλά για δείκτη κινδύνου ή προκαρκινική βλάβη, ο στόχος μας είναι πρωτίστως η μείωση του αυξημένου κινδύνου για να εξελιχθεί σε κακοήθεια.

Χρειάζεται χειρουργείο;

Συνήθως δεν χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κλασσικού τύπου LCIS και εάν δεν συνυπάρχει άλλη βλάβη υψηλού κινδύνου που να απαιτείται εκτομή, αυτό που προτείνεται είναι η κλινική και απεικονιστική παρακολούθηση. Είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί η αξιολόγηση κινδύνου βάσει ατομικού και οικογενειακού ιστορικού από έμπειρο και εξειδικευμένο μαστολόγο / χειρουργό μαστού.

Εκτός από τη στενή παρακολούθηση που συνίσταται σε εξάμηνη κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα μαστών, μαστογραφία και μαγνητική μαστών εναλλάξ, συστήνεται λήψη προφυλακτικής ορμονοθεραπείας με ταμοξιφαίνη ή αναστολείς αρωματάσης.

Πότε συστήνεται χειρουργική εκτομή;

Η χειρουργική εκτομή  συνίσταται για οποιοδήποτε μη κλασσικό LCIS (πχ. πλειόμορφο LCIS ή florid LCIS) που διαγιγνώσκεται με βιοψία δια κόπτουσας βελόνης ή στερεοτακτική βιοψία ή οταν συνυπάρχουν αποτιτανώσεις ή ψηλαφητό εύρημα.

Η αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή με ταυτόχρονη αποκατάσταση θεωρείται η πιο ριζική λύση ωστόσο θεωρείται δραστική για το μέτριο επίπεδο κινδύνου που σχετίζεται με το LCIS απουσία άλλων παραγόντων κινδύνου (οικογενειακό ιστορικό, προεμμηνοπαυσιακός καρκίνος κ.α).

Στην περίπτωση πλειόμορφου τύπου και δεδομένου του πιο επιθετικού βιολογικού  του προφίλ δικαιολογείται μια πιο επιθετική θεραπευτική προσέγγιση.


Τι πρέπει να θυμάστε:

Αν και το λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) είναι μία μη καρκινική νόσος αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι πάντα απαραίτητη. Σε πολλές περιπτώσεις αρκεί η συστηματική παρακολούθηση και η προφυλακτική ορμονοθεραπεία. Η απόφαση να ακολουθήσει προφυλακτική μαστεκτομή πρέπει να είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη και ο μαστολόγος / χειρουργός μαστού σας να συνυπολογίσει κι άλλους παράγοντες.


Έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού εκτίμησης; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ