Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Διαβητική μαστοπάθεια

Τι είναι η διαβητική μαστοπάθεια

Η διαβητική μαστοπάθεια είναι επίσης γνωστή και ως λεμφοκυτταρική μαστίτιδα ή λεμφοκυτταρική μαστοπάθεια. Εμφανίζεται περιστασιακά σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Μπορεί να αντιπροσωπεύει μια αυτοάνοση αντίδραση.

Αποτελεί μία καλοήθης πάθηση του μαστού. Συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή πολλαπλασιασμού του ινώδους ιστού του μαστού και μπορεί να μιμείται την κακοήθεια για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση από εξειδικευμένο μαστολόγο / χειρουργό μαστού.


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβητική μαστοπάθεια (λεμφοκυτταρική μαστίτιδα) συχνά εντοπίζουν:

  • Ψηλαφητή μάζα στο μαστό τους
  • Κάποιο ύποπτο εύρημα στον μαστογραφικό έλεγχό τους που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης

Πως γίνεται η διάγνωση

Εφόσον εντοπιστεί και επιβεβαιωθεί κάποιο ύποπτο εύρημα στον μαστό κατά τον μαστογραφικό / απεικονιστικό έλεγχο και μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού από τον μαστολόγο / χειρουργό μαστού είναι πολύ σημαντικό να γίνει βιοψία δια κόπτουσας βελόνης.

Το αποτέλεσμα της βιοψίας θα μας “καθησυχάσει” για την μη ύπαρξη κακοήθειας καθώς τα ιστολογικά χαρακτηριστικά που εμφανίζει η διαβητική μαστοπάθεια είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.


Θεραπεία

Μόλις τεθεί η διάγνωση ότι πρόκειται διαβητική μαστοπάθεια για είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει εκτομή (επέμβαση) και δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μαστού.


Έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού εκτίμησης; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ