Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Κύστεις μαστού

Τι είναι οι κύστεις        

Κύστη στο μαστό: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η κύστη στο μαστό;

Η κύστη (κύστεις) στο μαστό είναι ένα πολύ συχνό καλόηθες εύρημα στις γυναίκες. Ο αδένας του μαστού αποτελείται από τα λόβια (τους αδένες που παράγουν το γάλα) και τους γαλακτοφόρους πόρους (αγωγούς που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή). Οι κύστεις αποτελούν σακοειδείς διευρύνσεις των πόρων ή των λοβίων μέσα στις οποίες συλλέγεται υγρό, πρόκειται δηλαδή για ένα “άκακο” ογκίδιο στο στήθος της γυναίκας που δημιουργήθηκε από συλλογή υγρού.


Πως δημιουργείται και πότε;

Μία κύστη στο μαστό μπορεί να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί λόγω των ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν το στήθος. Οι κύστεις μαστού μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως εμφανίζονται σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση ενώ μπορεί να εξαφανιστούν μετά από αυτή. Γυναίκες που λαμβάνουν ορμονικά υποκατάστατα είναι πιθανό να αναπτύξουν κύστεις ανεξάρτητα από την ηλικία ή την παρουσία περιόδου.


Τι συμπτώματα έχει η κύστη μαστού;

Οι κύστεις μαστού συνήθως γίνονται αντιληπτές σαν ένα ψηλαφητό ογκίδιο στο μαστό ή σαν αίσθημα καύσου (καψίματος) στο στήθος της γυναίκας. Επίσης μπορεί να εντοπιστούν και τυχαία κατά τον απεικονιστικό έλεγχο (μαστογραφία ή υπέρηχο) ή την κλινική εξέταση του μαστού.

Το μέγεθος τους ποικίλλει από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά ενώ μπορεί να είναι ανώδυνες ή επώδυνες. Ορισμένες φορές οι κύστεις μπορεί να προκαλούν έντονο πόνο και δυσφορία, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται υπό τάση πριν την έμμηνο ρύση.    


Διάγνωση 

Η διάγνωση των κύστεων γίνεται με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα. Όταν επιβεβαιωθεί απεικονιστικά η παρουσία υγρού στο εσωτερικό της ο χειρουργός μπορεί να την παρακεντήσει με ή χωρίς υπερηχογραφική καθοδήγηση και το περιεχόμενο της να αποσταλεί για κυτταρολογική εξέταση, κάτι το οποίο είναι ακόμα σημαντικότερο να γίνει όταν το περιεχόμενο είναι αιματηρό.


Θεραπεία για την κύστη μαστού

Η θεραπεία για τις κύστεις μαστού χωρίζεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Στις ασυμπτωματικές κύστεις συνίσταται απλή παρακολούθηση καθώς μπορεί με την πάροδο του χρόνου να υποχωρήσουν από μόνες τους
  • Στις επώδυνες, μεγάλες κύστεις πραγματοποιείται αναρρόφηση με λεπτή βελόνη και στις περιπτώσεις που ενδείκνυται το υγρό που συλλέγεται αποστέλλεται για κυτταρολογική.  Πρέπει να γίνεται επανέλεγχος σε ένα μήνα από την αναρρόφηση της.
  • Στις περιπτώσεις επιπλεγμένων κύστεων, εάν συνεχίζουν να υφίστανται ενδύκνειται η χειρουργική τους αφαίρεση.

Είναι επικίνδυνες; Πρέπει να μας ανησυχούν;

Οι κύστεις μαστού είναι καλοήθη ευρήματα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν μας ανησυχούν ενώ στις περιπτώσεις που δεν υποχωρούν μόνες τους η θεραπεία τους είναι απλή. Ωστόσο μία κύστη στο στήθος μπορεί να υποκρύπτει μια κακοήθεια και ως εκ τούτου εάν μια γυναίκα ψηλαφίσει οποιοδήποτε μόρφωμα στο μαστό θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο χειρουργό μαστού της.


Έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού εκτίμησης; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ