Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Αυτοεξέταση μαστού

Αυτοεξέταση μαστού: Πως, πότε και γιατί να εξετάζουμε το μαστό μας;

Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, πολλές γυναίκες δε γνωρίζουν γιατί και πώς να κάνουν αυτοεξέταση μαστού. Πολλές μάλιστα πιστεύουν ότι η εξέταση μαστού είναι περιττή στις νεότερες ηλικίες. Ποιο είναι τελικά το σωστό; Παρακάτω βρίσκονται απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που μας κάνουν οι γυναίκες για την αυτοεξέταση του στήθους τους. Αν έχετε περισσότερες απορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Είστε πολύ νέα για εξέταση μαστού ή για καρκίνο του μαστού;

Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι είναι πολύ νέες για να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού όμως ανάλογα με τις συνθήκες και τη γενετική προδιάθεση μπορεί να συναντήσουμε ένα καρκίνο του μαστού ακόμη και στην ηλικία των 20 ή και νωρίτερα. Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε αυτή την ηλικία το πιθανότερο είναι να είστε φορέας μιας γονιδιακής μετάλλαξης όπως το BRCA που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού ή ωοθηκών. (περισσότερες πληροφορίες για τους παράγοντες κινδύνου εδώ)

Το μεγαλύτερο όφελος που έχετε αν ξεκινήσετε την αυτοεξέταση του μαστού σας νωρίς είναι ότι θα γνωρίσετε το μαστό σας οπότε θα υπάρχει μια εικόνα αναφοράς για το μέλλον.

Γιατί η αυτοεξέταση μαστού είναι τόσο σημαντική;

Η αυτοεξέταση μαστού είναι ένας απλός, μη παρεμβατικός τρόπος ανεύρεσης καρκίνου μαστού σε πρώιμο στάδιο. Συμβάλλει στην επαγρύπνηση των γυναικών σχετικά με την υγεία του στήθους τους, τις βοηθά να κατανοήσουν τη φυσιολογική εμφάνιση και αίσθηση των μαστών τους,  δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία ή επίσκεψη στο γιατρό και είναι δωρεάν -οπότε δεν έχουμε δικαιολογία για να μη την κάνουμε.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε αυτοεξέταση;

Η αυτοεξέταση συστήνουμε να πραγματοποιείται ιδανικά μεταξύ 7ης και 12ης ημέρας του κύκλου και το σημαντικότερο, στις ίδιες ημέρες του κύκλου κάθε μήνα. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζετε τη φυσιολογική εικόνα του μαστού σας και θα μπορέσετε να αντιληφθείτε πιθανές αλλαγές. Αντίστοιχα για γυναίκες στην εμμηνόπαυση και στην εγκυμοσύνη η αυτοεξέταση του στήθους τους είναι προτιμότερο να γίνεται αρχές του κάθε μήνα.

αυτοεξέταση μαστού

Πως να εξετάζετε και κάνετε ψηλάφηση στο μαστό σας;

Η αυτοεξέταση μαστού περιλαμβάνει δυο στάδια, την επισκόπηση και την ψηλάφηση.

Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη, σε χώρο που φωτίζεται καλά.

Παρατηρήστε τους μαστούς αρχικά με τα χέρια σας δίπλα στο σώμα σας, στη συνέχεια με τα χέρια σας σε ανάταση και τέλος στη μέση πιέζοντας τη λεκάνη για να γίνει σύσπαση στους θωρακικούς μύες. Παρατηρείτε καταρχάς τη συμμετρία των μαστών. Οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν ασυμμετρία στους μαστούς οπότε θα πρέπει να αναγνωρίζετε τη δική σας ασυμμετρία. Έπειτα ελέγχετε για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος του μαστού, αλλαγές στο δέρμα, τυχόν ερυθρότητα, πτυχώσεις (βαθουλώματα), εισολκή της θηλής, αλλαγή στο χρώμα ή το σχήμα της θηλής ή την παρουσία οποιασδήποτε δερματικής αλλοίωσης της θηλής.

Ακολούθως με το ένα χέρι σηκωμένο και το αντίθετο χέρι (με την παλάμη ανοικτή και τα δάχτυλα ενωμένα) ελέγχετε το στήθος σας από την κλείδα προς τα κάτω με κάθετες κινήσεις (από το στέρνο προς τη μασχάλη) και από τη μασχάλη προς το στέρνο με οριζόντιες κινήσεις από πάνω προς τα κάτω ασκώντας σταθερή πίεση. Με το δεξί χέρι εξετάζετε τον αριστερό μαστό και αντίστροφα. Μπορείτε να προσθέσετε κυκλικές κινήσεις σε όλο το μαστό καθώς και ακτινωτές(από τη θηλή προς την περιφέρεια) σαν ρόδα ποδηλάτου. Επιλέξτε τη μέθοδο που είναι η ευκολότερη για εσάς και χρησιμοποιήστε την ίδια κάθε φορά που εξετάζετε το μαστό σας.

Δεν παραλείπετε να εξετάσετε τις μασχαλιαίες κοιλότητες για τυχόν διογκωμένους σκληρούς λεμφαδένες όπως επίσης να παρατηρείτε για τυχόν έκκριμα της θηλής στο στηθόδεσμο ή στις μπλούζες .

Μπορείτε να καταγράφετε σε ένα σημειωματάριο τυχόν αλλαγές ώστε να ελέγχετε την πορεία αυτών τον επόμενο μήνα.

Τι κάνετε όταν έχετε ενθέματα;

Στην περίπτωση ενθεμάτων μπορείτε να κάνετε την αυτοεξέταση μαστού με τον ίδιο τρόπο. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο του ενθέματος και που φτάνει το άκρο του ενθέματος. Μπορείτε να ζητήσετε αυτές τις πληροφορίες από τον χειρουργό σας.

Πρώιμα σημάδια καρκίνου μαστού περιλαμβάνουν:

Ένας όγκος στο μαστό ή τη μασχάλη που δεν εξαφανίζεται με την πάροδο της εμμήνου ρύσεως

Διόγκωση στη μασχάλη

Σκληρία ή/και πόνος στο μαστό

Αλλαγή στην υφή του δέρματος και στη συμμετρία των μαστών

Ερυθρότητα, εξάνθημα ή αύξηση της θερμοκρασίας του μαστού

Κνησμός, κάψιμο, εισολκή ή εξέλκωση της θηλής

Κνησμός, κάψιμο, εισολκή ή εξέλκωση της θηλής

Ασυνήθιστο έκκριμα από τη θηλή

Ασυνήθιστο έκκριμα από τη θηλή

Κάποιο σημείο του δέρματος μαστού που φαίνεται πολύ διαφορετικό από τον υπόλοιπο μαστό

Διαβάστε για τα πιθανά συμπτώματα καρκίνου το μαστού εδώ

Αν έχετε περισσότερες απορίες επικοινωνήστε μαζί μας!