Είμαστε δίπλα σας για κάθε σας απορία. Επικοινωνήστε με την ιατρό.
Μουσών 7-13, Αθήνα
andrianakouloura@yahoo.com
Title Image

Blog

Μύθοι για τον Καρκίνο του Μαστού

 

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πιο πολυσυζητημέ-νους καρκίνους υπάρχουν ωστόσο πολλές παρανοήσεις .

Τι είναι όμως αλήθεια;

ΜΥΘΟΣ: Ο καρκίνος του μαστού δεν πονάει.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένα ασυνήθιστο ογκίδιο που μπορεί να γίνει αισθητό στο μαστό πρέπει να ελεγχθεί από ειδικό μαστολόγο. Αν και τα περισσότερα ογκίδια είναι καλοήθη, υπάρχει πάντα η πιθανότητα καρκίνου του μαστού η οποία μπορεί να εμφανιστεί είτε σαν μια ανώδυνη μάζα ή με αλλαγή στο δέρμα του μαστού ή της θηλής.

 

ΜΥΘΟΣ: Ένα χτύπημα στο στήθος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν συσχέτιση μεταξύ ενός τραυμα-τισμού στο μαστό και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.Ένας λόγος για αυτό το μύ-θο είναι ότι ένας τραυματισμός μπορεί να επιστήσει την προσοχή σε μια μάζα στο μαστό που υπήρχε στην πραγματικότητα εδώ και αρκετό καιρό.

 

ΜΥΘΟΣ: Ο καφές μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης και του καρκίνου του μα-στού. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

 

ΜΥΘΟΣ :Τα ενθέματα σιλικόνης αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού .
ΑΛΗΘΕΙΑ : Τα ενθέματα σιλικόνης μπορούν να προκαλέσουν σχηματισμό ουλώ-δους ιστού στο μαστό ωστόσο αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

 

ΜΥΘΟΣ: Η αποτρίχωση στις μασχάλες είναι επιβλαβής.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αποτρίχωση με κερί μπορεί να προκαλέσει αντιδραστική λεμφαδενίτι-δα στους μασχαλιαίους λεμφαδένες. Αυτό πιθανότατα οδήγησε στη λανθασμένη πεποίθηση ότι η αποτρίχωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μα-στού. Δεν υπάρχει ωστόσο επιστημονική βάση ακόμη και για τους κινδύνους άλλων μεθόδων, όπως τα ξυράφια και οι αποτριχωτικές κρέμες ή το λέιζερ.

 

ΜΥΘΟΣ: Ο καρκίνος του μαστού συμβαίνει μόνο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή δεν αφορά τους άνδρες.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι αλήθεια ότι το να είσαι γυναίκα και να μεγαλώνεις είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού αφορά και τους άνδρες ωστόσο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1%.Τείνει μάλιστα να διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο.

 

ΜΥΘΟΣ: Αν δεν έχω οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, δε θα μου συμβεί.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πλειονότητα των ανθρώπων που νοσούν από καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρέπει να επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες, όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.

 

ΜΥΘΟΣ: Η χρήση σουτιέν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Μια μελέτη του 2014 σε περίπου 1.500 γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ του σουτιέν και του καρκίνου του μαστού.

 

ΜΥΘΟΣ: Η χρήση αποσμητικού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να συνδέουν τα αποσμητικά με τον καρκίνου του μαστού, αλλά η ασφάλεια των αντιιδρωτικών εξακολουθεί να μελετά-ται. Καλό θα ήταν να επιλέγουμε προσεκτικά τα προϊόντα περιποίησης σώματος αποφεύγοντας τα parabens και το αλουμίνιο.

 

ΜΥΘΟΣ: Οι ετήσιες μαστογραφίες εγγυώνται ότι ο καρκίνος του μαστού θα εντοπι-στεί έγκαιρα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και η μαστογραφία είναι ένα πολύ καλό εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου, δεν είναι αλάνθαστη. Οι νεότερες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότη-τες να έχουν πυκνό στήθος με αποτέλεσμα η μαστογραφία να έχει μικρότερη δια-γνωστική ακρίβεια. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό ο έλεγχος να συμπληρώνεται από υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ειδικό μαστολόγο.